Burun Estetiğinde Sigara ve Alkol Kullanımının Etkisi
- Ali Batmaz
- 1 Nis 2020
- 4 dakikada okunur
Burun estetiği yaptırmak isteyen pek çok kişi estetik operasyon öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken noktaları merak etmektedir. Burun estetiği operasyon öncesi sigara ve alkol tüketimini bırakmalı, operasyon sonrası da devam etmemelidirler. Peki ya neden? Biz de burun estetiği olmak isteyen ama sigara ve alkol tüketen hastalarımızı bilgilendirmek amacıyla içerik hazırlamak istedik.
Burun Estetiği Öncesi Neden Sigara ve Alkol Tüketimi Bırakılmalıdır?
Tüm cerrahlar estetik operasyon öncesi ve sonrası hastalarına sigara ve alkolü bırakmalarına tavsiye eder. Bunun nedeni ise sigara ve alkolde bulunan zararlı maddelerdir. Vücut kendi kendini onaran bir yapıya sahiptir. Sigara ve alkolde bulunan bu zararlı maddeler vücudun iyileşme sürecini uzatır. İyileşme sürecinin en kısa zamanda ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için vücudun bu zararlı maddelerden uzak durması gerekmektedir.
Estetik operasyonlar cilt ve dokuları kapsayan cerrahi adımları içermektedir. Burun estetiğinde ister açık teknik kullanılsın ister kapalı teknik burun ameliyatında kesiler, doku transferi, yağ transferi,kemik düzeltme gibi işlemler meydana gelir. Burun ameliyatı sonrasında burunda ve yakın çevresinde şişme, morarma, ödem oluşumu, hissizlik gibi belirtiler gözükür. Bu belirtiler tamamen doğal olup, korkulacak hiçbir şey yoktur. Saydığımız bu belirtiler iyileşme sürecinde de gözükmekle beraber dokuların kendilerini toparlamasına ve tamamen düzelmesine kadar devam eder. Doku iyileşmesini önemli ölçüde geciktiren sigara ve alkol kullanımı iyileşme evresi ve ameliyat sırası için büyük risk teşkil eder. Daha başarılı bir operasyon süreci geçirmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak adına sigara içmemeli, pasif içici olmamalı, alkol kullanmamalısınız.
Burun Estetiğinde Sigara Kullanımının Etkisi
Burun estetiğinin başarısında ve iyileşme sürecinde en büyük etkiye sahip olan sigara, içindeki maddeler yüzünden vücudunuza daha az oksijen taşınmasına sebep olur. Bu da dokuların sağlıklı kanlanmasını bozacağından burun içindeki hasarın iyileşmesini geciktirir. Burun estetiği sonrasında ise
Burun ameliyatı sonrasında burun içine daha rahat nefes almak için tampon yerleşimi yapılır. Ne kadar tampon kullanılsa da burun içinde kalan kılıntılardan dolayı az da olsa tıkanıklık hissedilir. Bu tıkanıklığın giderilmesi ve burun içinin daha hızlı iyileşmesi için damarların oksijeni en iyi şekilde taşıması gerekir. Sigara kullanımı hem damarların oksijen taşımasını engeller hem de burnun temizlenme süresini geciktirir. Yaraların iyileşmesini geciktiren ve daha iyi nefes almanızı engelleyen sigara ameliyat öncesi ve sonrası kullanılmamaldıır.
Burun Estetiğinde Alkol Kullanımının Etkisi
Sigara gibi iyileşme sürecine diğer bir etkende alkol kullanımıdır. Alkolün burun estetiği sonrası etki etmesi kanamayı etkilemesinden kaynaklanır. Kanın incelmesine neden olarak iyileşme sürecini etkiler. Ayrıca estetik operasyon sonrası doktorunuzun vermiş olduğu ağrı kesicilerin de etkisini etkilediğinden alkol tüketimi iyileşme sürecini etkiler ve size bu süreçte zarar verir.
Burun Estetiği Sonrası Ne Kadar Süre Alkol ve Sigara Tüketilmemelidir?
Sigara ve alkol sadece ameliyat öncesi ya da sonrası değil vücudunuza genel olarak zarar verdiğinden dolayı hiç kullanılmaması önerilmektedir. Yine de sigara ve alkol tüketen bir bireyseniz eğer iyileşme evresi boyunca sigara ve alkolden uzak durmanız da yeterli olacaktır. Burun estetiği iyileşme süreci uzun bir süreyi kapsar. En az 4 hafta sigara ve alkol tüketilmemeliyken bu süre ne kadar uzun olursa iyileşme süreci o kadar hızlı ve sağlıklı olacaktır.
Burun Ameliyatından Sonra Sigara ve Alkol Nelere Sebep Olabilir?
Burun Ameliyatı öncesi-sonrası sigara ve alkolün bazı zararları bulunmaktadır. Bu zararlar;
Kanamayı Arttırır
Tüm estetik operasyonlarda iyileşme sürecine ihtiyaç duyulur. Sigara ve alkol tüketimi de yukarıda söylediğimiz gibi iyileşme sürecini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Alkol kanın inceltmeye yol açar ve iyileşme sürecinin uzamasına olanak tanır. Bu yüzden ameliyat öncesi 1 ay alkol ve sigara tüketimini bırakmanız gerekmektedir.
Kan Damarlarını Daraltarak, Bölgeye Kan ve Hava Akışının Gitmesini Engeller
Sigara içmek kan damarlarınızı daraltır. Daralan damarlar yaraya oksijen, besin ve iyileştirici faktörler almakta zorlanır. Bu, yara iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Sigara içtiğinizde, karbon monoksit kan hücrelerinize girer ve kanınızdaki oksijen seviyesini düşürür. Oksijen iyileşmeniz için gerekli olduğundan, yaranıza daha az oksijen iletildiği için sigara iyileşme sürecini yavaşlatır.
Şişlikler Artar
Yapılan rinoplasti estetik operasyon sonrasında burnunuzda meydana gelen şişliklerden hemen kurtulmak isterseniz ancak alkol ve sigara tüketimi kan damarlarınızı genişleterek, vücudunuzun şişmesine sebep olur. Rinoplasti sonrası meydana gelen şişliklerden olabildikçe çabuk kurtulmak ve burnunuzun yeni görünümüne daha hızlı kavuşmak için sigara ve alkolü bırakmanız gerekmektedir.
Sigara ve Alkol Aldığınız İlaçları Etkisizleştirir
Alkol içmiş olduğunuz ilaçları etkisiz hale getirir. Daha da kötüsü alkol tüketimi ilaçların etkisini azaltırken alkol ve ilacın aynı anda kullanılması kişide mide bulantısı, usma, baş ağrısı, uyuşukluk, bayılma ve koordinasyon kaybı yaşamasına yol açabilir.
Hava Yolunu Engeller
Rinoplasti hava yolunu tedavi eder, ancak aktif veya pasif sigara içme şekli hava yollarını bu şekilde tıkar ve solunum problemlerine neden olur. Zararlı bileşenler ameliyatlı burnunuzun içine yapıştığı için hava yolunu tıkar.
Anestezi Riskleri Artar
Burun estetiği ciddi riskler içeren genel anestezi altında yapılır, sigara içenlerde bu riskler artacaktır.
Nekroz, Yara İzi Ve/Veya Cilt Kaybı
Rinoplasti, osteotomiler, kesiler, dikişler, burun içi greft kullanımı vb. gibi sayısız müdahaleyi dikkate alır. Yara iyileşme süreci için gerekli besinlerle yeterli oksijen kaynağı olmadığında skar dokuları oluşabilir ve hatta cilt ölümüne (nekroz) yol açabilir.
Yaranızın Enfeksiyonu
Ameliyattan sonra hastanın bağışıklık sistemi düşer, sigara içilirse ameliyat bölgesinde enfeksiyon riski artar.
İyileşmeyi Geciktirir
Sigara ve alkol yara iyileşmesini yavaşlatır. Normalde burun estetiği sonrası nihai sonuçlara vücudun iyileşme kabiliyetine ve cildin kalınlığına bağlı olarak en az 1 yıl sonra ulaşılabilir, sigara içen ve alkol kullananlarda bu süre daha uzun olacaktır.
Burundaki Asimetriler veya Kötü Sonuçlar
Burun estetiğinizi yaptırdıktan sonra, sigara içiyor ve alkol kullanmaya devam ediyorsanız eğer arzu ettiğiniz gibi olmayabilecek beklenen sonuçlara ulaşabilmek için doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.
Burun estetiği olmak istiyor ve sorunsuz bir iyileşme süreci geçirmek istiyorsanız eğer en az 6 ay önce sigarayı bırakmalı ve operasyon sonrasında hiç sigara içmemeniz gerekmektedir. Burun estetiği sonrası sigara ve alkol kullanımı ya da burun estetiği hakkında daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
Comments